fbpx

Komunikat

Użytkowniku, przeglądasz archiwalną wersję strony. Jej zawartość przedstawia stan na 01.04.2023 r.

Aktualna wersja witryny Filii w Gorzowie Wielkopolskim Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu znajduje się pod adresem: gorzow.awf.poznan.pl.

rekrutacja kierunek dietetyka

Kierunek Dietetyka jest odpowiedzią na zapotrzebowanie dynamicznie zmieniającego się rynku pracy. Rosnąca świadomość społeczeństwa, potrzeba dbania o zdrowie i kondycję fizyczną dają coraz większe szanse na zatrudnienie i rozwój specjalistów tej branży.

FORMA STUDIÓW

Studia I stopnia trwają 3 lata i prowadzone są w trybie stacjonarnym. W trakcie studiów do wyboru są dwie specjalności:

  • żywienie w sporcie,
  • dietoterapia i dietoprofilaktyka.

SYLWETKA ABSOLWENTA

Absolwent, po ukończeniu studiów, otrzymuje tytuł zawodowy licencjata. Jest przygotowany do:

  • oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia,
  • planowania racjonalnego żywienia różnych grup ludności,
  • planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją,
  • profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych,
  • a także prowadzenia edukacji żywieniowej.

Absolwent, oprócz opanowania powyższych umiejętności, będzie dodatkowo wyposażony w:

  • szczegółową wiedzę w zakresie żywienia osób aktywnych fizycznie, a przede wszystkim uprawiających sport wysoko kwalifikowany, 
  • wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne pozwalające na prowadzenie własnej działalności gospodarczej w dziedzinie żywienia człowieka.

PERSPEKTYWY ZAWODOWE

Absolwent kierunku Dietetyka może podjąć pracę w:

  • poradniach żywieniowych,
  • szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych,
  • klubach i stowarzyszeniach sportowych,
  • innych instytucjach związanych z doradztwem w zakresie żywienia ludzi, oraz upowszechnianiem wiedzy o żywieniu człowieka.

PROGRAM STUDIÓW

Program studiów na kierunku Dietetyka jest w pełni zgodny z aktualnymi wymogami Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz z Krajowymi Ramami Kwalifikacji. Program ten obejmuje moduły / przedmioty:

  • kształcenia ogólnego (np. technologie informacyjne, planowanie kariery zawodowej, psychologia)
  • kształcenia podstawowego (np. biochemia ogólna i żywności, biologia, fizjologia ogólna, genetyka),
  • kształcenia kierunkowego (np. żywienie człowieka, dietetyka pediatryczna, farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością, elementy patofizjologii klinicznej, analiza i oceny jakości żywności),
  • w ramach specjalności poruszane są treści takie jak aspekty organizacyjno-prawne i źródła finansowania działalności gospodarczej oraz podstawy żywienia w wysiłku fizycznym, doping i wspomaganie żywieniowe.

PRAKTYKI

Studenci kierunku Dietetyka w czasie studiów odbywają praktyki zawodowe w wybranych placówkach i instytucjach, z którymi zawarto szereg porozumień i umów. Praktyka realizowana jest w łącznym wymiarze 770 godzin (22 tygodnie x 35 godzin).

  • praktyka wstępna w szpitalu lub w poradni zatrudniającej dietetyka – 105 godzin,
  • praktyka w poradni dietetycznej i dziale żywienia w szpitalu – 140 godzin,
  • praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych – 105 godzin,
  • praktyka w szpitalu dziecięcym – 105 godzin,
  • praktyka w szpitalu dla dorosłych – 105 godzin,
  • praktyka w domu opieki społecznej – 70 godzin,
  • praktyka Technologia Potraw – 70 godzin,
  • praktyka związana z modułem do wyboru: w firmie gastronomicznej lub Ośrodku Przygotowań Olimpijskich – 70 godzin.

WYMIANA STUDENCKA

W naszej Uczelni istnieje możliwość odbycia części studiów zagranicą, m.in. w ramach programu Erasmus. Studenci przystępujący do tego programu mogą ubiegać się o wyjazd na część studiów do zagranicznej uczelni oraz na praktykę do zagranicznej instytucji nieakademickiej.

 

ZAPISZ SIĘ NA STUDIA!