Dietetyka studia I stopnia
Kierunek Dietetyka odpowiada na zapotrzebowanie dynamicznie zmieniającego się rynku pracy. Rosnąca świadomość społeczeństwa oraz potrzeba dbania o zdrowie i kondycję fizyczną dają coraz większe szanse na zatrudnienie i rozwój specjalistów tej branży.
FORMA STUDIÓW
Studia I stopnia: 3 letnie licencjackie, prowadzone w formie stacjonarnej
W trakcie studiów do wyboru są dwie specjalności:
- żywienie w sporcie,
- dietoterapia i dietoprofilaktyka
Program kształcenia obejmuje następujące zagadnienia:
- żywienie w sporcie
- dietetyka pediatryczna
- dietetyka kliniczna
- farmakologia i farmakoterapia żywieniowa
- żywienie osób starszych
- żywienie w chorobach dietozależnych
- żywienie i suplementacja w sporcie
Absolwent otrzymuje tytuł zawodowy licencjata w zakresie dietetyki i nabywa kwalifikacje do oceny, układania i modyfikowania diety dla człowieka zdrowego i chorego oraz aktywnego fizycznie – na poziomie rekreacyjnym i profesjonalnym.
Absolwent jest przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej lub pracy w:
- publicznych i niepublicznych poradniach żywieniowych
- klubach i stowarzyszeniach sportowych
- instytucjach związanych z doradztwem żywieniowym
- firmach cateringowych
- szkołach
- placówkach oświatowo-wychowawczych
- zakładac opieki zdrowotnej