Dietetyka
Kierunek Dietetyka jest odpowiedzią na zapotrzebowanie dynamicznie zmieniającego się rynku pracy. Rosnąca świadomość społeczeństwa, potrzeba dbania o zdrowie i kondycję fizyczną dają coraz większe szanse na zatrudnienie i rozwój specjalistów tej branży.
FORMA STUDIÓW
Studia I stopnia trwają 3 lata i prowadzone są w trybie stacjonarnym. W trakcie studiów do wyboru są dwie specjalności:
- żywienie w sporcie,
- dietoterapia i dietoprofilaktyka.
SYLWETKA ABSOLWENTA
Absolwent, po ukończeniu studiów, otrzymuje tytuł zawodowy licencjata. Jest przygotowany do:
- oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia,
- planowania racjonalnego żywienia różnych grup ludności,
- planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją,
- profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych,
- a także prowadzenia edukacji żywieniowej.
Absolwent, oprócz opanowania powyższych umiejętności, będzie dodatkowo wyposażony w:
- szczegółową wiedzę w zakresie żywienia osób aktywnych fizycznie, a przede wszystkim uprawiających sport wysoko kwalifikowany,
- wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne pozwalające na prowadzenie własnej działalności gospodarczej w dziedzinie żywienia człowieka.
Absolwent kierunku Dietetyka może podjąć pracę w:
- poradniach żywieniowych,
- szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych,
- klubach i stowarzyszeniach sportowych,
- innych instytucjach związanych z doradztwem w zakresie żywienia ludzi, oraz upowszechnianiem wiedzy o żywieniu człowieka.
PROGRAM STUDIÓW
Program studiów na kierunku Dietetyka jest w pełni zgodny z aktualnymi wymogami Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz z Polską Ramą Kwalifikacji. Program ten obejmuje przedmioty:
- kształcenia ogólnego (np. technologie informacyjne, planowanie kariery zawodowej, psychologia)
- kształcenia podstawowego (np. biochemia ogólna i żywności, biologia, fizjologia ogólna, genetyka, parazytologia),
- kształcenia kierunkowego (np. żywienie człowieka, dietetyka pediatryczna, dietetyka kliniczna, farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością, analiza i ocena jakości żywności, technologie żywności i potraw, interpetacja wyników badań laboratoryjnych),
- w ramach specjalności poruszane są treści takie jak produkcja potraw i posiłków wegetariańskich, żywienie osób starszych, żywienie w chorobach chirurgicznych i nowotworowych oraz podstawy żywienia w wysiłku fizycznym, doping i wspomaganie żywieniowe.
Studenci kierunku Dietetyka w czasie studiów odbywają praktyki zawodowe w wybranych placówkach i instytucjach, z którymi zawarto szereg porozumień i umów. Praktyka realizowana jest w łącznym wymiarze 720 godzin (24 tygodnie x 35 godzin).
- praktyka wstępna w szpitalu – 120 godzin (4 ECTS),
- praktyka z technologii potraw – 90 godzin (3 ECTS),
- praktyka w szpitalu dziecięcym – 120 godzin (4 ECTS),
- praktyka w szpitalu osób dorosłych – 120 godzin (4 ECTS),
- praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych – 120 godzin (4 ECTS),
- praktyka w domu opieki społecznej – 90 godzin (3 ECTS),
- praktyka związana ze specjalnością do wyboru: w zakresie organizacji działalności gospodarczej w małej firmie / w instytucji spotowej lub sportowo-rekreacyjnej – 60 godzin (2 ECTS).
WYMIANA STUDENCKA
W naszej Uczelni istnieje możliwość odbycia części studiów zagranicą, m.in. w ramach programu Erasmus. Studenci przystępujący do tego programu mogą ubiegać się o wyjazd na część studiów do zagranicznej uczelni oraz na praktykę do zagranicznej instytucji nieakademickiej.