fbpx

Komunikat

Użytkowniku, przeglądasz archiwalną wersję strony. Jej zawartość przedstawia stan na 01.04.2023 r.

Aktualna wersja witryny Filii w Gorzowie Wielkopolskim Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu znajduje się pod adresem: gorzow.awf.poznan.pl.

Jaki wpływ na proces starzenie się organizmu mają niedobory żywieniowe oraz jak na ten proces wpływa rodzaj podejmowanego wysiłku fizycznego?
Możliwość odpowiedzi na te pytania dały wyniki badań przeprowadzonych przez pracowników naukowych Zakładu Dietetyki w ramach realizowanego projektu nt. „Wpływu sposobu żywienia i aktywności fizycznej na poziom BDNF, IL-6 oraz funkcje poznawcze kobiet w okresie postmenopauzalnym z terenu województwa lubuskiego”.


Badanie miało na celu określenie wpływu diety i aktywności fizycznej na stan zapalny (IL-6) i czynnik neurotroficzny (BDNF) u kobiet w okresie pomenopauzalnym z terenu województwa lubuskiego.

Do badania wybrano 76 kobiet w okresie pomenopauzalnym z różnym poziomem aktywności fizycznej. U kobiet przebadano profil lipidów w surowicy, tj. cholesterol całkowity (TC), trójglicerydy (TG); poziom glikemii, insuliny, neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF) oraz poziom interleukiny-6 (IL-6), markera stanu zapalnego. Oceniono również funkcje poznawcze przy wykorzystaniu testu MMSE oraz geriatrycznej skali depresji a także oceniono funkcje psychomotoryczne u badanych kobiet.

Przeanalizowano skład ciała: beztłuszczową masę ciała, masa tkanki tłuszczowej, procent tkanki tłuszczowej, stosunek talii do bioder (WHR), stosunek wskaźnik masy ciała (BMI) oraz przeprowadzono badanie sposobu żywienia kobiet.

Rezultatem osiągniętego przedsięwzięcia naukowego było rozpoznanie udziału aktywności fizycznej oraz wpływu składników odżywczych na funkcjonowanie i procesy degeneracyjne organizmu kobiet w okresie postmenopauzalnym.

Ponadto efektem realizacji zadania było lepsze poznanie procesu starzenia się organizmu, szczególnie w zakresie zmian fizjologicznych, których udziałem było prawidłowe, bądź nieprawidłowe żywienie w połączeniu ze zróżnicowanym poziomem aktywności fizycznej oraz wpływu tych czynników na postępowanie procesów demencyjnych, wyrażonych neuroplastycznością i zmianami w obrębie procesów poznawczych oraz stanu zapalnego.

Wyniki badań dały możliwość odpowiedzi na pytania czy niedobory żywieniowe, często występujące u kobiet w okresie pomenopauzalnym, wpływają na proces starzenia się organizmu i jaki wpływ na organizm badanej populacji ma rodzaj podejmowanego wysiłku fizycznego.

Projekt był dotowany przez Samorząd Województwa Lubuskiego.

Koordynatorem badań były pani dr inż. Kinga Mruczyk oraz pani mgr Angelika Cisek-Woźniak.