Dietetyka - I stopnia
PLAN STUDIÓW obowiązujący od roku akademickiego 2017/2018
PROGRAM KSZTAŁCENIA
Opis
- Kierunek studiów – Dietetyka
- Forma studiów – studia stacjonarne
- Poziom kształcenia – studia pierwszego stopnia
- Profil kształcenia – profil praktyczny
- Liczba semestrów – 6 semestrów
- Liczba punktów ECTS – 180 ECTS (w tym 22 ECTS praktyki zawodowej)
- Łączna liczba godzin – 2999 (w tym 770 godzin praktyki zawodowej)
- Poziom kwalifikacji – poziom 6 Polskiej Ramy Kwalifikacji
Semestr 1
Rok akademicki 2017/2018, Semestr 1
Lp. | Przedmiot | w. | ćw. | sp. | kl. | ECTS | Z/E | Nr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1. | BHP |
5 | 0 | Z | 1. | ||||
2. | Ochrona własności intelektualnej | 5 | 0 | Z | 2. | ||||
3. | Przysposobienie biblioteczne | 2 | 0 | Z | 3. | ||||
4. | Naukowa informacja medyczna | 2 | 0 | Z | 4. | ||||
5. | Bioetyka | 30 | 2 | ZO | 5. | ||||
6. | Technologie informacyjne | 5 | 25 | 2 | ZO | 7. | |||
7. | Anatomia | 15 | 30 | 3 | ZO | 8. | |||
8. | Antropologia i antropometria | 15 | 15 | 2 | ZO | 9. | |||
8. | Biochemia ogólna i żywności | 30 | 30 | 5 | E | 10. | |||
9. | Biologia | 15 | 15 | 2 | ZO | 11. | |||
10. | Kwalifikowana pierwsza pomoc | 15 | 30 | 3 | ZO | 15. | |||
11. | Budowa i obsługa urządzeń gastronomicznych | 15 | 15 | 2 | ZO | 18. | |||
12. | Chemia żywności | 10 | 20 | 2 | ZO | 19. | |||
13. | Żywienie człowieka | 15 | 45 | 4 | ZO | 37. | |||
14. | Język obcy do wyboru: angielski | w | 45 | 3 | ZO | 41. | |||
15. | Aktywność fizyczna do wyboru | w | 15 | 0 | Z | 52. | |||
149 | 315 | 30 |
Semestr 2
Rok akademicki 2017/2018, Semestr 2
Lp. | Przedmiot | w. | ćw. | sp. | kl. | ECTS | Z/E | Nr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1. | Fizjologia ogólna | 30 | 30 | 4 | ZO | 12. | |||
2. | Genetyka | 30 | 2 | ZO | 13. | ||||
3. | Analiza i oceny jakości żywności | 30 | 30 | 4 | E | 16. | |||
4. | Dietetyka rozwojowa | 15 | 30 | 3 | ZO | 20. | |||
5. | Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością | 45 | 3 | ZO | 27. | ||||
6. | Statystyka w żywieniu | 30 | 2 | ZO | 34. | ||||
7. | Żywienie człowieka | 15 | 45 | 5 | E | 36. | |||
8. | Język obcy do wyboru: angielski | w | 45 | 4 | E | 41. | |||
9. | Aktywność fizyczna do wyboru | w | 15 | 0 | Z | 52. | |||
10. | Praktyka wstępna w szpitalu | 105 | 3 | ZO | 53. | ||||
180 | 315 | 30 |
Semestr 3
Rok akademicki 2018/2019, Semestr 3
Lp. | Przedmiot | w. | ćw. | sp. | kl. | ECTS | Z/E | Nr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1. | Psychologia |
30 | 2 | ZO | 6. | ||||
2. | Parazytologia | 15 | 30 | 3 | ZO | 14. | |||
3. | Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia | 30 | 2 | ZO | 17. | ||||
4. | Dietetyka rozwojowa | 8 | 30 | 3 | ZO | 20. | |||
5. | Podstawy patologii | 45 | 3 | ZO | 23. | ||||
6. | Kliniczny zarys chorób | 30 | 30 | 5 | E | 26. | |||
7. | Mikrobiologia ogólna i żywności | 30 | 30 | 5 | E | 28. | |||
8. | Podstawy epidemiologii | 15 | 1 | ZO | 30. | ||||
9. | PDW: Filozofia | w | 30 | 2 | ZO | 40. | |||
PDW: Deontologia | |||||||||
10. | WM: Rola rodziny w żywieniu | w | 30 | 2 | ZO | 48. | |||
11. | Aktywność fizyczna do wyboru | w | 15 | 0 | ZO | 52. | |||
12. | Praktyka z technologii potraw | 70 | 2 | ZO | 55. | ||||
263 | 205 | 30 |
Semestr 4
Rok akademicki 2018/2019, Semestr 4
Lp. | Przedmiot | w. | ćw. | sp. | kl. | ECTS | Z/E | Nr | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1. | Dietetyka rozwojowa | 7 | 30 | 2 | E | 20. | |||
2. | Postępowanie dietetyczne w chorobach dietozależnych | 15 | 45 | 5 | E | 31. | |||
3. | Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo | 30 | 60 | 7 | E | 35. | |||
4. | PDW: Statystyka | w | 10 | 20 | 2 | ZO | 42. | ||
PDW: Metody statystyczne w medycynie | |||||||||
5. | PDW: Pedagogika zdrowia | w | 15 | 15 | 2 | ZO | 43. | ||
PDW: Socjologia zdrowia | |||||||||
6. | PDW: Poradnictwo dietetyczne | w | 15 | 30 | 3 | ZO | 44. | ||
PDW: Żywienie wybranych grup ludności z elementami fitoterapii | |||||||||
7. | WM: Psychoterapia zaburzeń odżywiania | w | 30 | 2 | ZO | 49. | |||
8. | Aktywność fizyczna do wyboru | w | 15 | 0 | ZO | 52. | |||
9. | Praktyka w dziale żywienia i poradni dietetycznej | 140 | 4 | ZO | 54. | ||||
10. | Praktyka w szpitalu dziecięcym | 105 | 3 | ZO | 56. | ||||
122 | 460 | 30 |
Semestr 5
Rok akademicki 2019/2020, Semestr 5
Semestr 6
Rok akademicki 2019/2020, Semestr 6
Legenda
w. - wykłady | E - egzamin |
ćw. - ćwiczenia w grupach dziekańskich (36 os.) | ZO - zaliczenie na ocenę |
sp. - sportowe (18 os.) / lektoraty (24 os.) / seminaria (15 os.) | Z - zaliczenie |
kl. - kliniczne (12 os.) | |
PDW / w - przedmiot do wyboru | |
WM - wykład monograficzny do wyboru |
EFEKTY KSZTAŁCENIA dla studiów pierwszego stopnia kierunku Dietetyka (profil praktyczny)