PLAN STUDIÓW obowiązujący od roku akademickiego 2022/2023
PROGRAM STUDIÓW
Opis
- Kierunek studiów – Dietetyka
- Forma studiów – studia stacjonarne
- Poziom kształcenia – studia pierwszego stopnia
- Profil kształcenia – profil praktyczny
- Liczba semestrów – 6 semestrów
- Liczba punktów ECTS – 180 ECTS (w tym 24 ECTS praktyki zawodowej)
- Łączna liczba godzin – 2660 (w tym 720 godzin praktyki zawodowej)
- Poziom kwalifikacji – poziom 6 Polskiej Ramy Kwalifikacji
- Przyporządkowanie kierunku studiów do dyscyplin naukowych:
- dyscyplina: nauki o kulturze fizycznej – wiodąca
- dyscyplina: nauki o zdrowiu
- dyscyplina: technologia żywności i żywienia
Semestr 1
Rok akademicki 2022/2023, Semestr 1
Semestr 2
Rok akademicki 2022/2023, Semestr 2
Lp. | Przedmiot | w. | ćw. | sp. | kl. | ECTS | Z/E | Nr |
1. |
Psychologia |
|
30 |
|
|
|
2 |
ZO |
A.3 |
2. |
Język angielski |
w |
|
|
45 |
|
3 |
E |
A.6 |
3. |
Wychowanie fizyczne |
w |
|
|
15 |
|
0 |
ZO |
A.7 |
4. |
Fizjologia ogólna |
|
30 |
30 |
|
|
4 |
ZO |
B.5 |
5. |
Genetyka |
|
15 |
|
15 |
|
2 |
ZO |
B.6 |
6. |
Analiza i oceny jakości żywności |
|
15 |
|
30 |
|
4 |
E |
C.1 |
7. |
Podstawy prawne i ekonomiczne w ochronie zdrowia |
|
30 |
|
|
|
2 |
ZO |
C.3 |
8. |
Podstawy dietetyki |
|
15 |
30 |
|
|
3 |
ZO |
C.7 |
9. |
Podstawy epidemiologii |
|
15 |
|
|
|
1 |
ZO |
C.17 |
10. |
Żywienie człowieka |
|
15 |
|
45 |
|
4 |
E |
C.23 |
11. |
Praktyka wstępna |
|
|
120 |
4 |
ZO |
H.1 |
|
|
|
165 |
330 |
29 |
|
|
Semestr 3
Rok akademicki 2023/2024, Semestr 3
Lp. | Przedmiot | w. | ćw. | sp. | kl. | ECTS | Z/E | Nr |
1. |
Wychowanie fizyczne |
w |
|
|
15 |
|
0 |
ZO |
A.7 |
2. |
Podstawy dietetyki |
|
15 |
30 |
|
|
4 |
E |
C.7 |
3. |
Epidemiologia chorób dietozależnych |
|
20 |
|
|
|
2 |
ZO |
C.9 |
4. |
Podstawy patologii |
|
45 |
|
|
|
3 |
ZO |
C.10 |
5. |
Kliniczny zarys chorób |
|
30 |
|
30 |
|
5 |
E |
C.13 |
6. |
Mikrobiologia ogólna i żywności |
|
30 |
|
|
30 |
5 |
E |
C.15 |
7. |
Statystyka w żywieniu |
|
|
30 |
|
|
2 |
ZO |
C.21 |
8. |
Przedmiot do wyboru: Filozofia |
w |
30 |
|
|
|
2 |
ZO |
G.1 |
Przedmiot do wyboru: Deontologia |
G.2 |
9. |
Przedmiot do wyboru: Statystyka |
w |
10 |
10 |
|
|
2 |
ZO |
G.3 |
Przedmiot do wyboru: Metody statystyczne w medycynie |
G.4 |
10. |
Wykład monograficzny do wyboru |
w |
15 |
|
|
|
1 |
ZO |
G.15 |
11. |
Praktyka z technologii potraw |
|
|
90 |
3 |
ZO |
H.2 |
|
|
|
240 |
205 |
30 |
|
|
Semestr 4
Rok akademicki 2023/2024, Semestr 4
Lp. | Przedmiot | w. | ćw. | sp. | kl. | ECTS | Z/E | Nr |
1. |
Planowanie kariery zawodowej |
|
|
|
15 |
|
1 |
ZO |
A.4 |
2. |
Wychowanie fizyczne |
w |
|
|
15 |
|
0 |
ZO |
A.7 |
3. |
Parazytologia |
|
15 |
|
|
30 |
3 |
ZO |
B.7 |
4. |
Dietytyka pediatryczna |
|
15 |
|
30 |
|
3 |
E |
C.6 |
5. |
Postępowanie dietetyczne w chorobach dietozależnych |
|
10 |
|
40 |
|
4 |
E |
C.18 |
6. |
Statystyka w żywieniu |
|
|
|
30 |
|
2 |
ZO |
C.21 |
7. |
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo |
|
20 |
|
40 |
|
4 |
ZO |
C.21 |
8. |
PDW: Pedagogika zdrowia |
w |
10 |
10 |
|
|
2 |
ZO |
G.5 |
PDW: Socjologia zdrowia |
G.6 |
9. |
PDW: Poradnictwo dietetyczne |
w |
10 |
20 |
|
|
3 |
ZO |
G.7 |
PDW: Żywienie wybranych grup ludności |
G.8 |
10. |
PDW: Żywność funkcjonalna i wygodna |
w |
10 |
20 |
|
|
3 |
ZO |
G.9 |
PDW: Dietoprofilaktyka |
G.10 |
10. |
Wykład monograficzny do wyboru |
w |
15 |
|
|
|
1 |
ZO |
G.15 |
11. |
Praktyka w szpitalu dziecięcym |
|
|
120 |
4 |
ZO |
H.3 |
|
|
|
105 |
370 |
30 |
|
|
Semestr 5
Rok akademicki 2024/2025, Semestr 5
Lp. | Przedmiot | w. | ćw. | sp. | kl. | ECTS | Z/E | Nr |
1. |
Dietetyka kliniczna |
|
|
|
30 |
|
2 |
ZO |
C.7 |
2. |
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności |
|
10 |
|
|
30 |
3 |
ZO |
C.10 |
3. |
Podstawy zdrowia publicznego |
|
10 |
|
|
|
1 |
ZO |
C.18 |
4. |
Przetwórstwo żywności |
|
10 |
|
20 |
|
2 |
ZO |
C.19 |
5. |
PDW: Psychodietetyka |
w |
10 |
20 |
|
|
3 |
ZO |
G.11 |
PDW: Komunikacja z pacjentem |
G.12 |
6. |
PDW: Kinezygerentoprofilaktyka |
w |
10 |
20 |
|
|
3 |
ZO |
G.13 |
PDW: Trening zdrowotny |
G.14 |
7. |
Wykład monograficzny do wyboru |
w |
15 |
|
|
|
1 |
ZO |
G.15 |
8. |
Praktyka w szpitalu osób dorosłych |
|
|
120 |
4 |
ZO |
H.4 |
9. |
Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych |
|
|
120 |
4 |
ZO |
H.5 |
Specjalność: Dietoprofilaktyka i dietoterapia |
w |
|
|
|
|
|
|
|
10. |
Produkcja potraw i posiłków wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu chorób |
|
|
|
|
20 |
2 |
ZO |
F.1 |
11. |
Żywienie osób starszych |
|
10 |
|
20 |
|
3 |
ZO |
F.2 |
12. |
Żywienie w chorobach chirurgicznych |
|
10 |
|
20 |
|
2 |
ZO |
F.4 |
|
|
|
75 |
430 |
30 |
|
|
Specjalność: Żywienie w sporcie |
w |
|
|
|
|
|
|
|
13. |
Biochemia wysiłku fizycznego |
|
10 |
|
10 |
|
2 |
ZO |
E.1 |
14. |
Fizjologia wysiłku fizycznego |
|
10 |
|
10 |
|
2 |
ZO |
E.2 |
15. |
Żywienie i suplementacja w wybranych dyscyplinach sportu |
|
10 |
|
20 |
|
3 |
ZO |
E.3 |
|
|
|
95 |
410 |
30 |
|
|
Semestr 6
Rok akademicki 2024/2025, Semestr 6
Lp. | Przedmiot | w. | ćw. | sp. | kl. | ECTS | Z/E | Nr |
1. |
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych |
|
10 |
|
|
20 |
3 |
ZO |
C.11 |
2. |
Podstawy edukacji żywieniowej |
|
10 |
30 |
|
|
4 |
E |
C.15 |
3. |
Egzamin dyplomowy |
|
|
|
|
|
12 |
E |
D.2 |
4. |
Praktyka w domu opieki społecznej |
|
|
90 |
3 |
ZO |
H.6 |
Specjalność: Dietoprofilaktyka i dietoterapia |
w |
|
|
|
|
|
|
|
5. |
Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób nowotworowych i neurodegeneracyjnych |
|
10 |
|
|
30 |
5 |
E |
F.3 |
6. |
Praktyka w zakresie organizacji działalności gospodarczej w małej firmie |
|
|
60 |
3 |
ZO |
H.8 |
|
|
|
30 |
230 |
30 |
|
|
Specjalność: Żywienie w sporcie |
w |
|
|
|
|
|
|
|
7. |
Żywienie i suplementacja w wybranych dyscyplinach sportu |
|
|
|
40 |
|
5 |
E |
E.3 |
8. |
Praktyka w instytucji sportowej lub sportowo-rekreacyjnej |
|
|
70 |
3 |
ZO |
H.7 |
|
|
|
20 |
250 |
30 |
|
|
Legenda
w. - wykłady |
E - egzamin |
ćw. - ćwiczenia w grupach dziekańskich (36 os.) |
ZO - zaliczenie na ocenę |
sp. - sportowe (18 os.) / lektoraty (24 os.) / seminaria (15 os.) |
Z - zaliczenie |
kl. - kliniczne (12 os.) |
|
PDW / w - przedmiot do wyboru |
|
WM - wykład monograficzny do wyboru |
|
PROGRAM STUDIÓW pierwszego stopnia kierunku Dietetyka (profil praktyczny)