E-learning
Od roku akademickiego 2017/2018 istnieje możliwość realizowania zajęć dydaktycznych w formie elektronicznej z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość (e-learningu).
Kursy e-learningowe mogą odbywać się w formie całościowo zastępującej zajęcia prowadzone metodą tradycyjną lub kursów komplementarnych ("blended learning") - nauczyciel akademicki dzieli swoje zajęcia na dwie części: część prowadzoną metodą tradycyjną oraz część w oparciu o e-learning.
REGULAMIN E-Learningu
ZASADY ZAKŁADANIA KONTA
Prawo do założenia konta na platformie e-learningowej tworzenia kursów e-learningowych lub kilku kursów e-learningowych przysługuje:
- pracownikowi Akademii,
- osobie prowadzącej zajęcia dydaktyczne w Akademii niebędącej jej pracownikiem,
- Radzie Uczelnianej Samorządu Studenckiego Akademii,
- Samorządowi Doktorantów Akademii
Tworzenie i prowadzenie kursów e-learningowych obejmuje:
- określenie zasad dostępu do kursu,
- umieszczenie materiałów, dokumentów elektronicznych, które użytkownicy będą mogli pobierać na swoje urządzenie końcowe,
- prowadzenie z Użytkownikami dialogu poprzez e-mail, czat, forum, blogi, oraz poprzez inne formy porozumiewania się na odległość.
Wydziałowy Koordynator ds. E-learningu
dr Łukasz Lamcha
F-411 (Budynek Fizjoterapii)
(95) 72 79 258
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Zakres obowiązków koordynatora ds. e-learningu
- sprawuje merytoryczny nadzór nad wdrażaniem na wydziale platformy e-learningowej,
- sprawuje nadzór nad organizacją i prowadzeniem wydziałowej bazy nauczania z wykorzystaniem e-learningu,
- sprawuje nadzór nad umieszczaniem materiałów e-learningowych na platformie e-learningowej na wydziale.
Studia zagraniczne
Od 1 stycznia 2014 roku ruszył program Erasmus+ wspierający edukację, szkolenia, inicjatywy młodzieżowe oraz sportowe w całej Europie. W ramach programu Erasmus+ młodzi ludzie, studenci i dorośli mogą zdobyć doświadczenie i umiejętności, studiując, szkoląc się lub odbywając wolontariat za granicą. Zadaniem programu jest podnoszenie umiejętności i zwiększanie możliwości zatrudnienia, a także wspieranie modernizacji systemów kształcenia i szkolenia oraz programów na rzecz młodzieży.
Programem zostały objęte:
- państwa członkowskie UE,
- kraje przystępujące i kandydujące oraz potencjalne kraje kandydujące,
- kraje ESWH (Islandia, Liechtenstein, Norwegia i Szwajcaria).
W ramach programu Erasmus+ studenci mogą wyjechać na studia (min. 90 dni) lub szkolenie za granicą (min. 60 dni) na okres nieprzekraczający 12 miesięcy w każdym cyklu studiów (licencjanckich, magisterskich lub doktoranckich), niezależnie od rodzaju mobilności (studia czy praktyka zawodowa) i liczby okresów mobilności (na przykład dwa razy po sześć miesięcy lub trzy razy po cztery miesiące). Instytucje szkolnictwa wyższego mogą jednak traktować w sposób uprzywilejowany studentów, którzy jeszcze nigdy nie skorzystali z programu mobilności za granicą.
Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółową ofertą na stronie Biura Współpracy z Zagranicą.
Pełnomocnik Dziekana ds. Wymiany Zagranicznej
mgr inż. Hanna Dziewiecka
F-114 (Budynek Fizjoterapii)
(95) 72 79
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Plany studiów
Legenda:
- S/N - studia stacjonarne / niestacjonarne
- * studia jednolite magisterskie od roku akademickiego 2017/18
Dietetyka
Kierunek Dietetyka jest odpowiedzią na zapotrzebowanie dynamicznie zmieniającego się rynku pracy. Rosnąca świadomość społeczeństwa, potrzeba dbania o zdrowie i kondycję fizyczną dają coraz większe szanse na zatrudnienie i rozwój specjalistów tej branży.
Forma studiów
Studia I stopnia trwają 3 lata i prowadzone są w trybie stacjonarnym. W trakcie studiów do wyboru są dwie specjalności:
- żywienie w sporcie,
- organizacja działalności gospodarczej.
Sylwetka absolwenta
Absolwent, po ukończeniu studiów, otrzymuje tytuł zawodowy licencjata. Jest przygotowany do oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia, a także zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki odżywcze wśród sportowców (i nie tylko); planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją; profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych; a także prowadzenia edukacji żywieniowej.
Perspektywy zawodowe
Absolwent kierunku Dietetyka może podjąć pracę w:
- poradniach żywieniowych,
- szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych,
- klubach i stowarzyszeniach sportowych,
- innych instytucjach związanych z doradztwem w zakresie żywienia ludzi, oraz upowszechnianiem wiedzy o żywieniu człowieka.
Program studiów
Program studiów na kierunku Dietetyka jest w pełni zgodny z aktualnymi wymogami Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz z Krajowymi Ramami Kwalifikacji. Program ten obejmuje moduły / przedmioty:
- kształcenia ogólnego (np. technologie informacyjne, planowanie kariery zawodowej, psychologia)
- kształcenia podstawowego (np. biochemia ogólna i żywności, biologia, fizjologia ogólna, genetyka),
- kształcenia kierunkowego (np. żywienie człowieka, dietetyka pediatryczna, farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością, elementy patofizjologii klinicznej, analiza i oceny jakości żywności),
- w ramach specjalności poruszane są treści takie jak aspekty organizacyjno-prawne i źródła finansowania działalności gospodarczej oraz podstawy żywienia w wysiłku fizycznym, doping i wspomaganie żywieniowe.
Wymiana studencka
W naszej Uczelni istnieje możliwość odbycia części studiów zagranicą, m.in. w ramach programu Erasmus. Studenci przystępujący do tego programu mogą ubiegać się o wyjazd na część studiów do zagranicznej uczelni oraz na praktykę do zagranicznej instytucji nieakademickiej.
Dietetyka
Kierunek Dietetyka jest odpowiedzią na zapotrzebowanie dynamicznie zmieniającego się rynku pracy. Rosnąca świadomość społeczeństwa, potrzeba dbania o zdrowie i kondycję fizyczną dają coraz większe szanse na zatrudnienie i rozwój specjalistów tej branży.
FORMA STUDIÓW
Studia I stopnia trwają 3 lata i prowadzone są w trybie stacjonarnym. W trakcie studiów do wyboru są dwie specjalności:
- żywienie w sporcie,
- dietoterapia i dietoprofilaktyka.
SYLWETKA ABSOLWENTA
Absolwent, po ukończeniu studiów, otrzymuje tytuł zawodowy licencjata. Jest przygotowany do:
- oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia,
- planowania racjonalnego żywienia różnych grup ludności,
- planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją,
- profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych,
- a także prowadzenia edukacji żywieniowej.
Absolwent, oprócz opanowania powyższych umiejętności, będzie dodatkowo wyposażony w:
- szczegółową wiedzę w zakresie żywienia osób aktywnych fizycznie, a przede wszystkim uprawiających sport wysoko kwalifikowany,
- wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne pozwalające na prowadzenie własnej działalności gospodarczej w dziedzinie żywienia człowieka.
Absolwent kierunku Dietetyka może podjąć pracę w:
- poradniach żywieniowych,
- szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych,
- klubach i stowarzyszeniach sportowych,
- innych instytucjach związanych z doradztwem w zakresie żywienia ludzi, oraz upowszechnianiem wiedzy o żywieniu człowieka.
PROGRAM STUDIÓW
Program studiów na kierunku Dietetyka jest w pełni zgodny z aktualnymi wymogami Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz z Krajowymi Ramami Kwalifikacji. Program ten obejmuje moduły / przedmioty:
- kształcenia ogólnego (np. technologie informacyjne, planowanie kariery zawodowej, psychologia)
- kształcenia podstawowego (np. biochemia ogólna i żywności, biologia, fizjologia ogólna, genetyka),
- kształcenia kierunkowego (np. żywienie człowieka, dietetyka pediatryczna, farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością, elementy patofizjologii klinicznej, analiza i oceny jakości żywności),
- w ramach specjalności poruszane są treści takie jak aspekty organizacyjno-prawne i źródła finansowania działalności gospodarczej oraz podstawy żywienia w wysiłku fizycznym, doping i wspomaganie żywieniowe.
Studenci kierunku Dietetyka w czasie studiów odbywają praktyki zawodowe w wybranych placówkach i instytucjach, z którymi zawarto szereg porozumień i umów. Praktyka realizowana jest w łącznym wymiarze 770 godzin (22 tygodnie x 35 godzin).
- praktyka wstępna w szpitalu lub w poradni zatrudniającej dietetyka – 105 godzin,
- praktyka w poradni dietetycznej i dziale żywienia w szpitalu – 140 godzin,
- praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych – 105 godzin,
- praktyka w szpitalu dziecięcym – 105 godzin,
- praktyka w szpitalu dla dorosłych – 105 godzin,
- praktyka w domu opieki społecznej – 70 godzin,
- praktyka Technologia Potraw – 70 godzin,
- praktyka związana z modułem do wyboru: w firmie gastronomicznej lub Ośrodku Przygotowań Olimpijskich – 70 godzin.
WYMIANA STUDENCKA
W naszej Uczelni istnieje możliwość odbycia części studiów zagranicą, m.in. w ramach programu Erasmus. Studenci przystępujący do tego programu mogą ubiegać się o wyjazd na część studiów do zagranicznej uczelni oraz na praktykę do zagranicznej instytucji nieakademickiej.